Punktering og Krig

Hvilken sammenhæng er der mellem en punkteret cykel og svenskekrigene? Det havde jeg ikke tænkt over, før jeg stod med årsagen til min punktering i hånden. En lille ubetydelig sten havde besluttet sig for, at jeg skulle trække min cykel 8 kilometer i regnvejr.

Det var ikke en hvilken som helst sten, men en flintsten. Flintstenen fik mig til at tænke på Danmarks geologi og undergrund. Jeg havde lige været på Møn, og netop Møn er kendt for sit kridtlag og flint.

Et hurtigt besøg på Høje Møn

Høje Møn

Høje Møn

Hvordan bliver flint dannet, tænkte jeg. Og hvilken anvendelse har det haft udover redskaber og våben?

Mens jeg gik tur med min cykel i regnen , trøstede jeg mig med én ting. Da Giro d’Italia skulle køre i Danmark i 2012, var cykelrytterne bekymrede.

Bekymret? Der er ingen høje bjerge med snefald og isnende kulde i Danmark. Men der er sidevind ovre på Jyllands vestkyst og lige én ting mere. Der er flintsten, og flintsten i regnvejr skærer sig op i cykeldæk, som en kniv i blødt smør.

IMG_3229

Nogle af de mest garvede sportsfolk i verden rystede i deres trikot af skræk for regn og flint. Det fik mig til at gå resten af vejen hjem med et smil på læben.

Svenskekrigene, hvad med dem? I alle svenskekrigene brugte danskerne skydevåben, hvor man anvendte flint i låsen

Når aftrækkeren blev udløst, slog en stålarm ind i et fastspændt stykke flint. Herved opstod en gnist, som antændte krudtet og sendte kuglen af sted.
Flintlåsen blev opfundet omkring året 1612 i Frankrig og metoden bredte sig hurtigt op gennem Europa. Flintlåsen var meget populær, fordi den var stabil.
Ved Stevns Klint slog dygtige husmænd bøsseflint til den danske hær. Bøsseflinten skulle have en bestemt størrelse for at passe ned i låsen, og var en meget efterspurgt vare af den danske hær.

Geologien rummer enestående historier på Møn og Stevns Klint. Dannelsen af flint? Flint er en kemisk dannet sten. Flint består af kisel, som stammer fra kiselalger og kiselsvampe, der er blevet opløst nede i kalkhavbunden for mange millioner år siden. Flinten bliver dannet ved en kemisk udfældning, ofte i gange som krebsdyr har gravet, eller i skaller fra søpindsvin. Flintsten kan derfor have de mærkeligste former.

DSC02572

De små landeveje ved Høje Møn er maleriske. De snor sig mellem bakkerne og afslører den ene smukke udsigt efter den anden. Vi kørte forbi et dramatisk scenarie, hvor rovfuglen slog på ned på fugleflokken men uden held. Fuglene vendte og drejede i luften som en sort sky, og skyen skiftede form, når et angreb fandt sted.

Det var en meget interessant dag på Møn. Jeg kunne godt have tilbragt en uge med at udforske de små veje, bakkerne og klinten ❤

8 thoughts on “Punktering og Krig

 1. Hanna, you must take a spare innertube with you in future or one of those canisters that fills the punctured tyre with foam. But if you had done that this time we would not have been able to read such an interesting article about the origins of flint.
  Cheers, Alen

  • Sjov leg med ord, Drake 😀
   X.J. Skriver til mig på min email: ‘Cykling og flint har ét unikt perspektiv: Flint splintrer naturligt i “spidse trekanter”. Normalt ligger disse vandret ned på asfalten, men når det regner, rejses de med spidsen op, idet regndråber får den brede ende til at vende ned og den spidse op. Derved opstår der på vejen et “tæppe” af flintspidser, som venter på dit cykeldæk’
   Det kalder jeg intelligente partisansøm 🙂

 2. Wonderful pictures I’m just sorry I’m unable to speak Dannish! I think I will try & learn some words

  • Thank you Ash. I have heard from foreigners that Danish is a difficult language.
   I wrote in Google Translate: We are going for a walk. Then I heard the Danish translation, it works. It’s an important phrase 🙂
   Thanks for visiting,
   Hanna

   • Hej, det er første gang, jeg har brugt Google Translate. Jeg er sikker på det vil ikke være sidst. Jeg kan lide dine historier om flint. Flint blev også brugt af oldtidens mennesker til at gøre spyd point og pilespidser.

   • Tak for din fine oversættelse, Ash. Det er interessant at studere historien, og sammenholde den med geologien. Som regel frembringer det mange nye historier, man ikke var bekendt med.
    Mange hilsner til dig og Nordirland 🙂
    Hanna

Comments are closed.