Er der mange søer i Danmark?

DSC00173

Andrei Plimbarici spørger mig en dag, om vi har mange søer i Danmark. Det havde jeg aldrig tænkt over, så tak for det Andrei. Jeg var vidende om vores lange kyststrækning på over 7000 km alle vores små øer inkluderet, men har vi mange søer? På Wikipedia fandt jeg disse oplysninger:

I hele Danmark er der 1.032 navngivne søer. Det samlede areal af Danmarks søer er ca. 700 km².
Der er omkring 120.000 søer der er større end 100 m2 i Danmark.

Jeg fik derfor lyst til at besøge Solbjerg Engsø, et genskabt vådområde, der ligger i yderkanten af Gribskov.

På vejen derud kom vi forbi Røde Dam. Vi gik forbi her for flere år siden, hvor der voksede store graner. Nu er søen reetableret. Engang i slutningen af 1700 tallet ynglede man karper i søen til kongehuset.

DSC00151

Børneshelteren har fin udsigt over Røde Dam, og et barn har besluttet sig for forårets komme, og ladet sine luffer ligge tilbage.

DSC00036

Skærmbillede 2013-04-17 kl. 11.24.57   DSC00040   DSC00044   DSC00048

På vej over Fruebjerg er der et flot kig ud over landskabet ud til Danmarks største sø, Arresø.

DSC00061

Vi går mod Solbjerg Engsø, der er ét ud af flere vådområder, der er genskabt for at rense Arresø for fosfor. Det er den billigste løsning, og samtidig skabes rekreative områder i landskabet. På vejen ser vi anemoner, der har foldet bladene forsigtigt ud. De tør nok heller ikke tro, det er forår efter den meget lange vinter.

DSC00111

Nu kan vi se Solbjerg Engsø’s blå profil. Ved søen er der ingen rovfugle, men der er Gravænder, med rødt næb og brunt mavebælte. 

DSC00087

Vi går langs Pøleåen tilbage til bilen. I nogle græsser sætter vi os tæt ved åen. Der er enighed om ikke at drikke af åen, vi er ikke i Norge ved en fjeldbæk, men det er hyggeligt at sidde her alligevel.

______________________

DOF’s hjemmeside kan I læse spændende oplysninger om Gribskov området.

Hedeselskabet skriver mere om engsøerne her.

Rigtig god tur!

12 thoughts on “Er der mange søer i Danmark?

 1. Hello Hanna,
  Wow … it is look beautiful and I like it. When seeing other pages, it was bring me to a real adventures atmopshere. Congratulation that you have nice blog

  • Thank you very much, balikuevent. It is my goal to inspire people to hike and take care of our beautiful nature.
   All the best,
   Hanna

 2. Det ligner et perfekt område til gåture, Hanna. Vand altid tilføjer til den interesse, uanset om dens søer eller havet.
  Alen

  • It’s great to hear from you, Alen. Water always makes me feel at peace. It brings harmony in the same way that the mountains do.
   Actually one of my best experience when I was in London many years ago was sailing on The Thames.
   I’ve been thinking about you. Did you enjoy the celebration last Saturday:-)
   All the best,
   Hanna

   • Hanna, like thousands of people in England, I’ve been celebrating for nearly a fortnight now.
    Peace be with you
    Alen

 3. Skønne billeder… 🙂

  Ja der er rigtig mange dejlige søer i Danmark – åndehuller på mange måder – et projekt jeg har fulgt interesseret på afstand er Vorup Enge ved Randers hvor Gudenåen har fået lov at “erobre” tilbage det vandområde der var ‘stjålet’ fra den – Tange Sø, Hald Sø, Jels Sø, Stubbe Sø og Silkeborg’søerne i det jyske er også dejlige oaser der er værd at gæste – i min tid som “københavner” var det også en nydelse at tage S’toget til Holte og traske hele dagen med søudsigt – søer er skønne oaser. som aldrig kan blive for populære… 😉

  • Tak for det, Drake. Jeg har det meste af Jylland til gode. Ved næsten ikke, hvor jeg skal starte 🙂
   Mange hilsner
   Hanna

 4. Tak for et dejligt indlæg. Jeg har nu heller aldrig tænkt på hvor mange søer vi har, men ved at alt for mange vådområder er nedlagt gennem tiderne – til stor skade for vores flora og fauna. Vand er livgivende, så tak for at du en med til at fokusere på dette.
  🙂

  • Selv tak, Jørgen. Du har ret, vand er livgivende og ofte forbundet med store naturoplevelser. Det er dejligt at det kan betale sig i visse sammenhænge at reetablere vådområderne, det sikrer miljøet.
   Mange hilsner
   Hanna

Comments are closed.