The Coastal Defence of Copenhagen

On an artificial island outside Dragør town is Dragør Fort, as part of Copenhagen’s Fortifications from the years around the 1880 to 1920.
Last time I was here, the sun shone and the sea glittered at every little ripple. The yellow houses with red tiled roofs stood in a wonderful contrast against the blue sky on this glorious summer day.
I was so interested in the many sights in the harbor, and had no time to take a closer look at Dragør Fort. But today it’s different, today the fort is my goal.

It’s bitterly cold, with a fresh breeze from the south, but the view is unique here on the top of Dragør Fort. Øresund Bridge is looming sharp against the blue sky and a large container ship looks as if it will topple down into the gap behind the horizon line.

Turning my back at the sea I have the opportunity to admire Dragør town 400 meters away on the mainland, and the houses lights up the landscape with the beautiful yellow masons and red tile roofs.

“Most of the fortifications were built between 1885 and 1894 in response to Denmark’s crushing defeat to Germany in 1864. During the first World War fortifications were manned by almost 50,000 soldiers. But when the war was over, the technological developments had outpaced the fortifications and the great defense ring was abolished as defense. “1. befaestningen.dk

Did you became curious about The Fortifications of Copenhagen? If so you will be able to read more about on this site: vestvolden.info

På en kunstig ø uden for Dragør by ligger Dragør Fortet, som en del af Københavns befæstning fra årene omkring 1880 til 1920.

Sidste gang jeg var her skinnede solen, og havet blinkede ved hver en lille krusning. De gule huse med de røde tegltage stod i en vidunderlig kontrast mod den azurblå himmel på den dejlige sommerdag. Jeg var optaget af de mange synsindtryk i havnen, og havde ikke tid til Dragør Fortet, men i dag er det anderledes, i dag er fortet mit mål.

Det er bidende koldt, med en frisk kuling fra syd, men udsigten er enestående her oppe på toppen af Dragør Fortet. Øresundsbroen aftegner sig skarpt mod den blå himmel, og store containerskibe ser ud, som om de vil vælte ned i gabet bag horisontlinjen. Vender jeg ryggen til havet ligger Dragør by 400 meter inde på fastlandet, og lyser i landskabet med med de smukke gule og røde farver.

Er I blevet nysgerrige kan I læse mere om fortets opgaver på Københavns Befæstning og Dragør Fortet

“Hovedparten af Befæstningen blev opført mellem 1885 og 1894, som reaktion på Danmarks sviende nederlag til Tyskland i 1864. Under 1. Verdenskrig var Befæstningen bemandet med næsten 50.000 soldater. Men da krigen var slut, havde den teknologiske udvikling overhalet Befæstningen, og den store forsvarsring blev nedlagt som forsvarsværk.” 1. befaestningen.dk

15 thoughts on “The Coastal Defence of Copenhagen

  • Hi Alen. The Coastal Defence of Copenhagen really is worth a study. I find the whole thing very impressive and interesting as well. When you walk inside the case mates it doesn’t require much imagination to conceive how terrible it would have been during a war.
   All the best,
   Hanna

  • Querida Bárbara. Es realmente una emoción tal que las fortificaciones están todavía intactas en muchos lugares. La historia escurre entre el ladrillo viejo, se vaporiza y me hace débil. Me sale casi mareado en el pensamiento de la ansiedad palpable de que lo causó para erigir una fortaleza gigantesca con el fin de proteger a la capital, Copenhague.
   Muchas flores de primavera para usted 🙂
   Hanna

  • Thank you, Hanne. That’s the great thing about exploring: One story related to another that links to a third 🙂 I love stories.
   All the best,
   Hanna

 1. Fascinating Hanna, your story and pictures and the video! I think Copenhagen and Denmark should award you a big prize for being a wonderful emissary. I don’t think I’m alone in thinking this; there are many of us out here who think the same. Mange tak Hanna! Warm hugs from N.I.

 2. Var millimeter fra at bosætte mig i Dragør en gang i start 80erne (ja altså 1980erne), det endte så med at blive Roskilde der måtte holde for – de berømte Dragør-gæs findes disse dyrehold stadig eller er de blevet historie som så meget andet.?

  Flotte inspirerende billeder… 🙂

 3. Thank you for this lesson in a bit of history that had somehow escaped me — and thank you especially for illustrating it with your GORGEOUS photos. Simply stunning, Hannah!

Comments are closed.