Udsyn og indsigt

Ud på Tisvilde Strand

Ud på Tisvilde Strand

Nu har jeg snart blogget et år. For hver vandretur jeg har katagoriseret, fremgår det interessant nok for mig selv, at de fleste ture er placeret langs vand. Havne, åer, søer og strande. Måske er det en længsel efter de åbne vidder. En erstatning for fjeldene i Norge?

I november kom længslen igen over mig. Det var bidende koldt, omkring frysepunktet og kuling. Jeg trak derfor lidt ind i skoven, for målet var Troldeskoven, de 200 år gamle fyrretræer, som man prøver at give de bedste betingelser, ved at fjerne de nye træer.

På vej mod Troldskoven

På vej mod Troldeskoven

Troldeskoven

Troldeskoven

Troldeskoven

Troldeskoven

Træ eller uhyre

Træ eller uhyre i Troldeskoven

Troldeskoven er hyggelig og facinerende, men solen står så lavt på himlen at den ikke når over trætoppene. Derfor sætter jeg kursen mod stranden og Kattegat. Vinden er i ryggen på vejen tilbage. Lidt nord for Troldeskoven står to imponerende smukke gravhøje og troner majestætisk ud mod Kattegat, de hedder Harehøje.

Harehøje ses på venstre hånd

Harehøje ses på venstre hånd. Billede fra i sommers.

Hvis man kom sejlende langs kysten i bronzealderen, ville man kunne se gravhøjene på et åbent overdrevslandskab med spredte træer. Da de står højt i landskabet, har man kunnet se dem på lang afstand, mens man passerede forbi, og de rejsende ville få det indtryk, at dette landskab er beboet af folk, man skal have respekt for.

Kig ud over Kattegat fra Harehøj

Kig ud over Kattegat fra Harehøje. Billede fra i sommers.

Da den danske arkæolog Vilhelm Boye registrerede højene i 1800 tallet, kunne han ikke lade være med at beskrive nogle sære ting, der var forgået på egnen. Han fortalte, at der var steder i Tisvilde Hegn og særligt omkring Harehøjene, hvor selv de mest stedkendte for vild. Det er meget sjovt, for det er nemlig her, jeg har taget fejl af stierne. Så kortet er aldrig langt væk, når jeg er i det område.

Der er ikke færre end 59 gravhøje i Tisvilde Hegn. Heraf er flere meget store og velbevarede. Gravhøjene er mellem 3000 og 3800 år gamle. De har markeret samfundets hævdvundne ret til landskabet.

De døde, som ligger begravet inde i højene var både mænd, kvinder og børn. Ved begravelsen var de døde svøbt ind i et sovetæppe, og de blev lagt fuldt påklædt i kisten. Kisten var en udhulet egestamme, som blev lagt på et leje af sten.

Og så tilbage til, hvad jeg startede med, udsyn og ro til reflektion.

IMG_2852

I ønskes et godt og lykkebringende nytår med mange gode, hyggelige og sjove oplevelser.

4 thoughts on “Udsyn og indsigt

  1. Det er fantastisk, Hanna. De gamle træ trunks ligner bøjede gamle mænd eller dyr. Fantasien kan gå amok i et sted som dette. Og Bronze Age gravsteder. Hvad et sted at vandre rundt og betragte vores rødder og vores forfædre.
    Cheers, Alen

    • Hi, Alen.
      Du har ret, det er et spændende sted, og jo større viden jeg får om stedet, jo mere spændende bliver det. Her så jeg også sortspætten, Europas største spætte, for første gang i mit liv, flyvende hen over stien lige foran mig. Den har sit karakteristiske skrig, når den sidder stille, og høje triller når den flyver.
      Mange hilsner
      Hanna

  2. Flott bildeserie! Fin start på det nye året!
    Ønsker deg og dine et godt nytt år!
    Håper du får mange flotte fotoopplevelser i år!

    • Tak for det, Hans, det samme ønsker jeg for dig.
      Tisvildeleje Strand er efter min mening én af de bedste strande i Danmark. Skoven, der ligger ud mod stranden er også unik.
      Mange hilsner
      Hanna

Comments are closed.