Naturen i Rådvad og Sølvsmeden Georg Jensen

DSC08880

På det gule hus med dynen hængende ud ad vinduet, sidder en plade med påskriften: Her i Rådvad boede Georg Jensen i sin barndom.

DSC08868

Jeg har ikke kunnet slippe tanken om, hvilken fantastisk påvirkning naturen må haft på Georg Jensen i barndommen. Nu har jeg læst: Der var engang en sølvsmed, skrevet af sønnen, Ib Georg Jensen, og jeg havde ret.

IMG_6361

En drømmer var drengen, Georg Jensen. Han fortabte sig tit i studier over skovens fugle, mus, firben, edderkoppespind og sværme af guldsmede. Ja, han glemte alt om skolen, mælken, der skulle hentes og andre gøremål.

IMG_6360

DSC09118

På Erimitagesletten havde skader, krager og hjorte travlt med at overgå hinanden i deres forsøg på at sidde model for den kommende verdensanerkendte sølvsmed.

DSC09085

Den lille Georg fandt ud af, at blåler fra Ellemosen kunne bruges til at forme figurer af, hvis han brugte sand i leret. Han gav sig til at forme nisser, trolde, firben og frøer. Han gemte dem i en gammel cigarkasse og legede museum med dem.

DSC06807

Han blev stærkt opmuntret, da en murersvend fra knivfabrikken købte en lille figur af ham, for som svenden sagde, den var lige så flot, som de figurer, der smykkede husene inde i København.

Jeg har selv haft den priviligerede oplevelse at besøge Rådvad, når stilheden har sænket sig efter weekendens mange velfortjente aktiviteter.

Vandstæren, fiskeørn, isfugl, blåbåndet pragtnymfer, jeg glemmer aldrig dette område.

Rådvad Dam sidste vinter.

Rådvad Dam sidste vinter.

I kan læse meget mere om Georg Jensen her

10 thoughts on “Naturen i Rådvad og Sølvsmeden Georg Jensen

 1. Det har altid været så smukt et sted. Da jeg for mange år siden boede i København, var der udstillinger derude – store udstillinger med de flotteste opstillinger. Efter en tur på udstilling var der tid til en gåtur, og landskabet deromkring er den slags, eventyr foregår i.
  vh/Karen

  • Dejligt at høre fra dig, Karen! Jeg tænker, det er i området med værkstederne, der har været udstillinger. Det er også her, hvor vandet bruser ud fra Rådvad Dam, at isfugl og vandstær har deres ‘gang’ 🙂
   Du ønskes endnu en smuk efterårsdag,
   Hanna

 2. Fantastiske inspirerende billeder, uanet jeg hverken er sølv- eller guldsmed ikke engang “blacksmith” så forstår jeg til fulde hvilken indflydelse disse omgivelser måtte havde haft på Georg Jensen… 🙂 🙂

  • Tak for det! Med de rette omgivelser og ro til at udvikle fantasien, udvikler vi lettere vores potentiale i den rigtige retning 😎 🙂
   Mange hilsner til dig, Drake
   Hanna

Comments are closed.