Det er forbudt at Ryge – Spytte – Spise – Drikke

Her endte jeg min vandretur. Ved siden af Fiske Auktions Hallerne i Gilleleje, hvor forbudet mod ovennævnte aktiviteter pryder aktionshallens væg: Det er forbudt at ryge, spytte, spise og drikke, sikke et held der var lukket 😉

Tidligere på dagen havde jeg været i et svært dilemma. Vejrudsigten havde lovet sol, men klokken 12.00 var himlen stadigvæk GRÅ. Hvad gør et solhungrende menneske uden privatfly. Kigger en ekstra gang på vejrudsigten og finder ud af at solen skinner i Gilleleje.

DSC04505

Det gjorde solen da også – til at starte med!
Jeg ville en tur ud til Gilbjerghoved og mindestenen, der er rejst for Danmarks filosof, Søren Kierkegaard.
Ikke for at se mindestenen, men for at genopleve det sted, hvor vi lå på ryggen i græsset, og så tranerne kaste sig ud i en halsbrækkende glideflugt på vej mod Sverige. Opvindene er kraftige her ved den 30 meter høje skrænt, og det er et populært sted for paraglidere. Gilbjergstien viser vejen med flot udsigt over Kattegat mod Kullen.

DSC04529 DSC04530 DSC04541

Her, hvor stenen står i dag, sad Søren Kierkegaard på en bænk i august 1835, og filosoferede. Her skrev han:

Hvad er sandhed andet end leven for en idé

DSC04550Der var et ret enestående lys her ved stenen, og jeg fik en association til de malerier, jeg har set fra de danske guldaldermalere.

DSC04567 DSC04570 DSC04580

Tilbage i Gilleleje kan jeg se solen skinne i horisonten, bare ikke hvor jeg er. Det er heldigvis lige meget nu, for det har været en rigtig flot tur. Jeg beslutter mig for at gå en tur ned i havnen, inden jeg tager toget tilbage. Gilleleje Havn er Sjællands største fiskeri-havn med mange restauranter og forretninger, foruden auktionshallerne.

DSC04585

Da jeg passerer Adamsens Fisk lokker et skilt med friskflåede rødspætter, og inden længe er aftensmaden sikret.

DSC04618

Som I kan se, skinner solen i horisonten, men ikke længe snart er det mørkt! Når jeg ser ind mod kysten ses Nakkehoved Fyr, der sammen med Kullens fyr markerer indsejlingen til Øresund.

Ude til venstre kan I se Nakkehoved Fyr

Ude til venstre kan I se Nakkehoved Fyr

DSC04652

DSC04655

Som I kan se, vil jeg snart være i stand til at opleve en flot solnedgang. Jeg skal bare køre et par kilometer væk fra Gilleleje for at være ude i dagens sidste sol.

Nu går turen hjemad. Jeg føler ingen trang til at ryge eller spytte, men jeg skal hjem og spise og drikke. Friskflåede rødspætter og et glas hvidvin!

4 thoughts on “Det er forbudt at Ryge – Spytte – Spise – Drikke

 1. Det lyder som en god tur, Hanna. Havne, er interessante steder, med deres synspunkter, lyde og lugte. Og jeg kan godt lide idéen om rødspætte og hvidvin. Det lyder meget tilfredsstillende.
  Alen

  • It is the active harbours, I’m pretty enthusiastic about, Alen. In the harbour of Gilleleje the shipbuilders were in the process of restoring lightship Gedser Rev.

   It was interesting to visit Gilleleje Harbour, while it became dark. Suddenly the lighthouse of Nakkehoved went very visible, and the place changed character from a tourist magnet to be an important geographic location for the ships that have to find the entrance to Øresund.
   I wish you many days without mist and rain!
   Hanna

Comments are closed.