Gråvejr Regn og Fiskefrikadeller

Grå og trist dag, tænkte jeg. Jeg kiggede ud af vinduet, og så blygrå skyer hænge halvanden centimeter over græsset. Men da jeg trådte ud af døren, glemte jeg vejret. Jeg hørte dem, før jeg så dem. Traner, en stor flok traner fløj snakkende forbi lige over mit hoved. Fed oplevelse. Jeg har aldrig været på besøg ved Hornborgasjön, men jeg er uhyre tilfreds med at høre fuglene trompetere lige over min hoved.

Ved Lyngby Sø blev der grillet. Havnehytten hjalp gæsterne med at fejre en fødselar, da vi pludselig blev opmærksom på heftig aktivitet ude på bådebroen. En kraftigt bøjet fiskestang indikerede, at der var fangst. Jeg var ved at falde over mine egne ben for at få det hele med.

DSC03250

DSC03254

DSC03261

DSC03265

DSC03274

Aftensmaden er sikret. Gedden bliver konverteret til fiskefrikadeller efter en tur gennem en kødhakker på grund af de mange ben i fisken.

Tak for oplevelsen. Jeg har aldrig set en gedde blive fanget.
Velbekomme til jer ❤

16 thoughts on “Gråvejr Regn og Fiskefrikadeller

 1. Hej Hanna, i Nordirland, hvor jeg bor, vi kan ikke se kraner. I stedet er vi besøgt af tusindvis af gæs, der flyver ind fra Grønland. Efteråret er en vidunderlig tid til at hilse gamle venner

  • Hi Ash. Fugle er fascinerende. Jeg får altid udlængsel, når jeg ser de første fugletræk. Når gæs trækker hen over vores hoveder, kommunikerer de på livet løs om observerede fødeemner.
   Jeg plejer at skrive, glem aldrig din madpakke 🙂
   Mange gode hilsner til dig,
   Hanna

 2. When I was a boy I saw a pike like that being caught in Tarn Hows, in the English Lake District. I remember it vividly. And that little boy in your pictures will remember it vividly as well, because it’s a huge event.
  Alen

  • Thank you for your story, Alen. Life is all about finding a direction in life, finding your way through life.
   When we give children memorable experiences, they have many maps to choose from as adults. The road maps are three-dimensional with mountains, valleys, lakes and rivers 🙂
   I came to think of ‘You raise me up’, from Secret Garden, but without involving religion. Now that I have gotten myself into the solemn, I might as well continue:
   ‘You Raise Me Up’ with Secret Garden and Brian Kennedy.
   All the best,
   Hanna

   • I can’t remember why, but I played a version of that song the other day on Youtube – the Westlife version – but I prefer this one. I first heard it sung at George Best’s funeral. A very moving experience.

   • I’ve just heard the Westlife version, but I could remember another beautiful vocal and after some searching I found out that it was Kennedy 🙂 What a divine vocal he has.

    Here is a quote from wiki for the song’s creation:

    The song was originally written as an instrumental piece and titled “Silent Story.” Parts of the melody resemble the traditional Irish tune Londonderry Air, (especially the opening phrase of its chorus), which is best known as the usual tune to the 1910 song Danny Boy. Løvland approached Irish novelist and songwriter Brendan Graham to write the lyrics to his melody after reading Graham’s novels.[2]

    The song was written by and for Løvland himself and performed for the very first time at the funeral of Løvland’s mother. Here he noted “there’s something about the song people are embracing – which becomes emotionally strong. […] I believe people think of it as a song they use for their own stuff.”.[3][4]

    In 2002 it was released on the Secret Garden album Once in a Red Moon, with the vocals sung by Irish singer Brian Kennedy, and sold well in both Ireland and Norway. Originally, Brian Kennedy was supposed to follow Secret Garden on their Asian tour in 2002, but fell ill, and could not attend. He was replaced by Norwegian singer Jan Werner Danielsen, who also later recorded the song together with Secret Garden. A demo version of this recording was released in 2010, on Danielsen’s posthumous compilation album One More Time – The Very Best Of, which included several previously unpublished recordings.

   • The first time I heard it I noted the resemblance to the Londonderry Air. My father was called Danny, so it has always been a special tune.

   • It is understandable with your father, Alen. Songs can be strong anchors for people you love.
    When I read about Londonderry Air I knew I recognised some tones too.

 3. Hej Hanna
  Atter en dejlig historie og flotte billeder. Jeg elsker jo altid en god histore hvor fiskeri indgår😃
  Hilsner
  Lars

  • Hej Lars. Jeg er glad for, du kan lide historien med billeder. Det ville være fint med et smukt billede af en solopgang i baggrunden, men lige på det område er du en mester sammen med din dejlige søn 🙂
   Mange hilsner til jer,
   Hanna

  • Hi Carlos. It was an exciting experience. The man told me that earlier this month he caught a pike close to 20 kg. I don’t know if it was a fisherman’s story 🙂
   I’ve tried to fish in the rivers in Norway. I didn’t caught a fish, but the nature experience was fantastic.
   All the best,
   Hanna

  • Det var en hyggelig oplevelse, Lisa ❤
   Den lille dreng var meget interesseret. Vi fik lov til at studere gedden i alle enkeltheder, og føle den på tænderne 🙂

Comments are closed.