Gode venner, Besser Rev og Kyholm

Hvorfor vil Samsø altid betyde noget særligt for mig?  Det hele begyndte med en meget god og festlig veninde, som havde for vane at besøge sin gamle ven derude midt i Danmarks rige.

IMG_7781

Hvis du har lyst til at tage med, så spørger jeg HC, sagde hun en dag. Det var jeg helt frisk på, og der gik ikke lang tid, før dagen oprandt, da vi skulle rejse.

Vi anvendte den helt korrekte fremgangsmåde. Rygsækken blev pakket, cyklen pumpet og så afsted til Hellerup Station. Fra Kalundborg sejlede vi til Kolby Kaas, en utrolig hyggelig sejltur.

Det var september måned. Vi sad oppe på dækket og nød udsigten, mens solens stråler varmede os. Jeg fik en kortvarig illusion af varmere himmelstrøg, men det her var jo Samsø Bælt, vi krydsede ude i Kattegat.

IMG_1918

Vi blev modtaget med åbne arme af HC, bogstavelig talt. Jeg følte mig hjemme med det samme, og stemningen var meget, meget hyggelig. Vi medbragte en omhyggeligt udvalgt rødvin og nogle gode bøffer. Det blev starten på nogle uforglemmelige aftener, med masser af drillerier og god snak.

IMG_1907

Om dagen cyklede vi ud i landskabet i det omskiftelige vejr. Der blev et par ufrivillige pauser under vejtræerne undervejs efterhånden som regnbygerne drev hen over øen, men det var med til at intensivere oplevelsen endnu mere.

IMG_7787

Vi var rundt overalt på Nordøen. Den største oplevelse blev dog, da vi lagde ud fra Langør i HC’s båd, ud til pestøen, Kyholm.

Tæt på øen satte vi en jolle i vandet, og roede resten af vejen ind til Kyholm. Det er sådanne oplevelser drømme er gjort af.

IMG_1899

Øen har været karantæneområde for skibe, hvor der var mistanke om pest, første gang i 1700-tallet. Anden gang i 1831-59.

Under Englænderkrigene frem til 1814 var Kyholm befæstet med søbatterier og kaserne med op til 400 soldater. Øen Anholt var besat af Englænderne, og Frederik den 6. ville forhindre at det samme overgik Samsø. Det skete dog ikke, men mange af soldaterne døde af en febersygdom, og der blev søgt om tilladelse til at opføre en kirkegård, så de døde kunne blive begravet. Vi står nu og ser på den lille kirkegård, og mindes historien.

IMG_7802

En anden minderig tur gik ud på Besser Rev. Vi havde talt med nogle fiskere forinden om tidevandet ved Draget.

IMG_2112

Der var lidt mere vand i Draget end beregnet, da vi skulle tilbage, men vi havde snøvlet, pjattet og gjort alle mulige afstikkere undervejs, så naturligvis var vi for sent på den. Det eneste der overgik os var våde bukseben, og det er en nådig pris at betale for en ubeskivelig smuk udflugt i et unikt landskab.

IMG_2111

IMG_2095

Et par år efter blev HC indlagt på sygehuset. Han blev ved med at ha’ problemer med sit ben, efter han havde fået det i klemme mellem to både. Det viste sig at være cancer, og han døde kort efter.

Jeg har været på Samsø mange gange siden da, men aldrig uden at mindes HC ♡

IMG_7776

—————

TV2 Østjylland, filmklip fra Kyholm

En opdigtet røverhistorie om en tur på Samsø 🙂

Ferie på Samsø?

16 thoughts on “Gode venner, Besser Rev og Kyholm

  • Thank you so much, Dugutigui. It’s hard not to be inspired by the nature on Samsø, which is the name of the island located in the middle of Denmark. It is a small community of 3,900 inhabitants. They demonstrate a great creativity. People on the island is striving to become a low carbon society without CO2 emissions.
   All the best,
   Hanna

  • Yes, we must have something to look forward to 🙂
   We have often celebrated Easter on this island located in the middle of Denmark. I have some very precious memories from Samsø.
   Happy weekend to you, Alexander
   Hanna

   • Ha ha! I feel really comfortable in all three countries but are resident in Denmark.
    I’m probably going to have to update my profile, Alexander. Thanks for reminding me 🙂 🙂
    I wish you a nice weekend too,
    Hanna

 1. Hej Hanna. Det var et fantastisk eventyr. Hvad en stor læse og hvad pragtfulde billeder. Men der var en tragisk twist til historien højre i slutningen. Det gør minderne endnu mere speciel.
  All the best, Alen

  • Thank you for your lovely feedback, Alen. I have repeatedly asked myself why the island captivates me as much as it does. In addition to the good memories I have, I think it’s the ocean’s presence. Everywhere on the island there is a beautiful look to the sea and the sky. If you visit the island out of season it can be experienced like a little trip back in time. People do not hurry, at least not very often.
   All the best,
   Hanna

 2. Pragtfulde bileder (business as usual fra din side) og en kanon beskrivelse der ville være en indfødt værdig – det er jo fødeøen og jeg ‘landede’ på forældrebesøg i aftes og vejret er lidt anderledes lige i disse dage – jeg fotograferede en af de “gamles” naboer i morges – han lignede den skrækkelige snemand da han kom cyklende… 🙂

  Øen ligger på sin egen lille platform og derfor driver uvejr ofte uden om Samsø – og kigger man fra enten nordfynske, sjællandske, østjyske eller fra Djursland så kan (og er det ofte) vejrudsigten for Samsø være helt anderledes… 🙂

  Deres største problem er befolkningstallet – de nærmer sig vist 3600 fra den forkerte side af – så vidt jeg husker så blev der født 24 på øen ialt og læste at jordmoderen opfordrede øboerne at ta’ sig sammen fordi for første halvår tyve-fjorten tegnede det til at kun blive til differencen mellem de 2 tal altså 20 og 14 – det kan være snevejret i dag kan hjælpe på statistikken… 🙂 :;-) 😉

  • Kære Drake. Mange tak for de pæne ord.

   Det er et dejligt vejr med al den megen sne. Cyklen får dog lov at stå 🙂

   Jeg krydser fingre for udbedring af statistikken 🙂

  • Usted está siempre cerca del mar, con una hermosa vista del cielo y las nubes a la deriva. Hay muchos de los personajes de los vikingos y el Inglés. Los vikingos fueron nuestros antepasados​​, y hemos luchado los ingleses :laugh:
   All the best to you, Barbara
   Hanna

  • Tak Bente. Sol! Det ser vi frem til 🙂
   I Danmark er det 45 år siden en januar måned var så solfattig. 11 Solskinstimer 👿
   Håber, I har klaret jer bedre…
   Mange hilsner til dig,
   Hanna

Comments are closed.