Hulveje og Det Største Forsvarstårn i Nordeuropa

Har I set dem. Det tror jeg, men har I tænkt over, hvorfor de er der? Hulvejene! Veje, der er opstået af tusinde års slid fra rejsende. Det vestlige Nordsjælland har gennem det meste af oldtiden været dækket af et forgrenet vejnet. Det anses for rimeligt sikkert, at der har gået et vigtigt oldtidsvejstrøg fra Lejre og Roskilde gennem Furesø Kommune med retning mod Helsingør eller Nordkysten.

DSC05066

Bastrup Tårnet

Tårnet havde en god strategisk beliggenhed ved de nord til syd gående veje, der passerede vest for Bastrup sø. Ved Bastrup Tårnet kunne de overskue vejen og sende ryttere ud.

DSC05054

Bastrup Tårnet

Borgen ved Bastrup Sø tilhørte efter alt at dømme den indflydelsesrige Hvide-slægt. I et brev udstedt af kong Niels omkring 1130 nævnes ”Ebbe af Bastrup”, som formentlig var en af Skjalm Hvides sønner. Bastruptårnet tilhører en borgtype, som blev meget udbredt især i Frankrig og England op gennem 1100-tallet. Det mægtige tårn, som var borgens centrum, blev anvendt til både forsvar og beboelse. I England kaldte man den slags tårne en ”Keep” og i Frankrig en ”Donjon”. I Danmark finder man kun ganske få eksempler på denne type fra 1100-tallet, men Bastruptårnets dimensioner ligger absolut på højde med store tårne i udlandet.* Vivian Etting, Museumsinspektør og seniorforsker på Nationalmuseet.

DSC05095

Bastrup Tårnet

Her ved vandskellet føres grundvandet i hver sin retning. Mod vest ud mod Roskilde fjord via Græse Å og Værebro Å. Mod øst mod Øresund via Mølleåen.

DSC05012

Bastrup Tårnet

Vi parkerede ved Buresø og gik op til Bastrup Tårnet langs Bastrup Sø. I kan vælge at gå ind i Ganløse Eged, hvor der er gode eksempler på hulveje.

DSC05034

Bastrup Tårnet

DSC05085

DSC05077

DSC05127

Skøjteløb på Buresø.

Hvis I har en bil, kan I parkere i området, og udforske Bastrup Tårnet og skovene. En anden god tur går fra Buresø til Fiskebæk ved Farum, en tur på ca 14 km. Her tager man s-toget til Stenløse, og herefter bus 334 til Slagslunde forsamlingshus og så er der 2 km til Buresø.

2 thoughts on “Hulveje og Det Største Forsvarstårn i Nordeuropa

  1. That’s very interesting, Hanna. Sunken roads are common in England, especially in Devon and Cornwall in the South-West, but I have also seen them on the North York Moors where the peat has been worn away over hundreds of years. Fantastic pictures, by the way. And my apologies for writing this in English, only I’m at work and haven’t got time to translate it into your wonderful Danish language.
    Cheers, Alen

Comments are closed.