Kender I historien om Havhingsten, Skuldelev 2, The Sea Stallion from Glendalough?

Ved Skuldelev, ca. 20 km nord for Roskilde, vidste de lokale fiskere, at der lå rester efter nogle gamle skibe. De kaldte stedet for Dronning Margrethes Spærring, vragdelene skulle derfor være fra omkring år 1400.

En udgravning i 1957 afslørede dog, at der var tale om skibe fra vikingetiden. Roskilde var dengang landets hovedstad, og Roskilde Fjord var derfor vigtig at kontrollere.

I slutningen af 1000 tallet anlagde vikingerne derfor et system af spærringer, som værn mod fjendtlige skibe. The Sea Stallion from Glendalough var blandt de 5 skibe, der udgjorde spærringen.

Her er Vikingeskibsmuseet igang med at rekonstruere Havhingsten på Museumsøen i Roskilde. Vi følger med i byggeriet, og det er spændende at se skibet blive til med det værktøj, som vikingerne brugte –

Krigsskibet blev oprindeligt bygget i Dublinområdet omkring år 1042. Tømmeret hentede de i dalen Glendalough, en times kørsel syd for Dublin inde i The Wicklow Mountains.

Stor hyldest i Roskilde efter en enestående sejllads.

Kommende jubilæumstogt ud i det danske sommerland i juli 2012

2 thoughts on “Kender I historien om Havhingsten, Skuldelev 2, The Sea Stallion from Glendalough?

 1. Hej Hanna. Jeg har fundet denne meget interessante fordi historien er fascinerende. Så har jeg været til Glendalough i Wicklow bjergene og det er et smukt sted til camp og gå. Jeg havde ingen anelse om, at det leverede tømmer til Viking skibe. Det er noget jeg har lært i dag!
  Cheers, Alen McF

  • Hej McEff
   Jeg har fået mange spændende timer til at gå i selskab med Vikingeskibsmuseet.
   Museet er også kilden til denne oplysning:

   “The Sea Stallion from Glendalough is a reconstruction of the original longship, Skuldelev 2. The 30 metre long warship was built in Dublin in the 1040’s, probably with timber from the forests around the monastery at Glendalough. This is where long, straight oak trees could be found for the boatyards in Dublin.

   After the arrival of the Sea Stallion in Ireland 14 August 2007, the crew were invited to Glendalough to plant an grove of oak trees in memory of the voyage. The time capsule contains a piece of Wicklow oak with the Sea Stallion’s logo.”

   PS. Frist mig ikke med Irland –

   Hilsen Hanna

Comments are closed.