The Road goes to H…

Due to the gloomy weather outside, read dense fog and rain, you get a story that goes back years, but the events are still fresh in the memory.

We start the walk at noon. It’s windy and out on the lake a man and a woman are about to set course for land with their sailboat. A little further along the path is a bench, and here we make a dent in our packed lunch, while the man lets oaths and curses rain down on his chosen one. She’s not fast enough to rope the sails, but humiliations have never boosted any performance significantly.
In order not to get cold muscles, we continue our walk. Our start was in Lyngby and we intend to finish the walk by walking through the forest on the other side of the lake.
It’s starts to rain a little, but there’s no need to change into rain pants, says my friend.
Just before the Bridge of Fiskebæk, the rain starts to pick up, but what do you do when your clothes is wet – You take them off and walk on wearing only rain clothes.
It’s a bit clammy and cold, but better than the icy sticky clothes, he says.

It’s getting dark, and at the entrance to the forest it’s so dark that we can not find the path into the forest –
We know it is there, and yet we trample and rummage around in thickets, bushes and small trees.
In the end, there is only the road of Frederiksborg left as a last resort.

It is the eerie knowledge about those steep slopes down towards Lake Furesøen, which determine the decision . A forward roll drop into the lake is not an attractive alternative to a peaceful forest walk, so we prefer to walk on the cycle path that runs the entire length of the forest.
That’s not fun! Asphalt and monotonous, straight roads, it’s one of the worst things I can offer myself, that is, apart from bad stunts starring myself. And then there’s a long way to go!

That must be what it’s like to be a soldier on a march, just one foot in front of the other without thinking.
The next day we measure the trip to be about 36 km, with detours and misfires, but a very pleasant trip with great experiences and good exercise.
Later on we had lots of laughs at the bushes that were trampled and pushed around. We still have 🤣

A trip around Lake Furesøen is approx. 25 – 30 km. Start in the morning with good provisions and enough to drink.

Furesøen er et rigtigt dejligt naturområde. Der er højt til himlen og masser af frisk luft og udsyn. Jeg har sejlet i kano fra Frederiksdal op til Farum sø, og hjem igen. Men den mest minderige tur var rundt om søen til fods.

Det kunne været blevet: “Turen går til Helvede”, havde vi ikke truffet en lidt kedelig, men sikker udvej -.

Vi starter vandreturen over middag. Det blæser godt, og ude på søen er en mand, og en kvinde ved at sætte kursen mod land med deres sejlbåd. Lidt fremme ad stien står en bænk, og her gør vi indhug i provianten, mens manden lader eder og forbandelser hagle ned over hans udkårne. Hun er ikke hurtig nok til at rebe sejlene, men ydmygelser har aldrig fremmet nogen præstation nævneværdigt.

For ikke at få kolde muskler, fortsætter vi vandringen. Turen er startet i Lyngby området, og vi har tænkt os at afslutte vandringen ved at gå gennem Nørreskoven på den anden side af søen. Det begynder at regne lidt, men der er ingen grund til at skifte til regnbukser, mener min ven. Lige før Fiskebækbroen begynder regnen at tage til, men hvad gør man, når tøjet er blevet vådt- man tager det af og går videre kun iført regntøj. Det er lidt klamt og koldt, men bedre end det iskolde klæbende tøj, forlyder det.

Det begynder at mørkne, og ved indgangen til Nørreskoven er det så mørkt, at vi ikke kan finde stien ind i skoven – Vi ved, hvor stien er, og alligevel tramper og roder vi rundt i krat, buske og småtræer. Til sidst er der kun Frederiksborgvej tilbage som sidste udvej. 

Det er tanken om de meget stejle skåninger ned mod Furesøen. Et forlæns rullefald ned i søen er ikke et attraktivt alternativ til en fredelig skovvandring, så vi fortrækker ud på cykelstien, der er i hele skovens længde. Det er ikke sjovt! Asfalt og ensformige, lige veje, det er noget af det værste, jeg kan byde mig selv, altså udover dårlige stunts med mig selv i hovedrollen. Og så er der laaangt! –

Det må være sådan det er, at være soldat på march, bare den ene fod foran den anden uden at tænke. Næste dag opmåler vi turen til at være omkring 36 km, med omveje og fejlskud, men en meget hyggelig tur med flotte oplevelser og god motion. Vi har senere grinet meget af det buskads, der blev trampet og maset rundt i.

En tur rundt om Furesøen er ca. 25 – 30 km. Start om morgenen med god proviant, og nok at drikke. 

God tur!

11 thoughts on “The Road goes to H…

  • Thanks for the kind words Mike! The toughest hike I have done was in Norway. We walked at a nice pace, taking a short break every hour. The hike is estimated to 8 hours and we were close to 10. Thank God we made it to an awesome dinner with beer 🙂 We went over Sletthøe 1577 MASL
   PS I do not receive a return commission 😊

 1. Dejlig beskrivelse, Det er da billigt sluppet med 6-9 km omvej. Helt sikkert turen værd, altså mest bagefter. 🙂 Enig med råb og skrigeri i sådanne situationer med sejlerparret (hvis de kan kaldes par) fortæller tydeligt at der er forskel på at være herre over situationen og så være på herrens mark (eller sø). 🙂

  • Tak for din dejlige kommentar, Drake! Ja, det er sjovt bagefter med de ture, hvor alle overraskelserne stod i kø 😎😁
   Jeg elsker din filosofi: ‘Forskel på at være herre over situationen og så være på herrens mark (eller sø)’
   Og – det var billigt sluppet med de 6-9 kilometer med tanke på alternativet.
   Tænk engang, hvor meget man kan fumle i et fuldendt mørke. Det må være derfor, UNESCO fremhæver Moens Biosphere/Dark Sky, som noget særligt 😄😄

  • Thanks Tanja 😊 Denmark isn’t known for its high mountains. Even so, the forest by Lake Furesøen can offer a certain drama in selected places. The interesting thing about long walks is that you relax when the trip is nearly over.
   That is why you see most fall accidents when people know “that the end is near” (the end of the walk that is) 😉😄

  • Hi Robert! It’s one of my favorite walks to remember. Must be because I love challenges when they are relatively controllable 😊
   It’s funny to think that the total darkness made it impossible to find the path into the forest. But looking back, it was genius of the universe that we were denied entry 😄

Comments are closed.