Great hiking on Österlenleden towards the Baltic Sea

Österlenleden i Sverige, har I hørt om den?

Jeg er ved et tilfælde stødt på forskelligt turmateriale om Österlen, og ved nærmere granskning af kort tager min nysgerrighed over. Det område skal udforskes!
Det er først i juni måned. Jeg har planlagt en relativ lang vandretur i et for mig ukendt terræn, med en stram tidsgrænse for at kunne nå hjem inden midnat.

Vi tager toget fra København via Ystad til Tomelilla, og herefter med bus til den lille landsby, Eljaröd. Efter tre kilometers gang drejer vi ind i skoven fra Ludaröd ind i Verkeåns Naturreservat, og ind til Hallamölla. Nu tager begejstringen over – her er vildt flot, og tiden løber fra os -.

Verkeåns hovedåre er 34 km lang, og har sit udløb i Østersøen. Åen er et meget vigtigt reproduktionssted for havørreden, og har betydning for bestanden helt op i Bottenviken.

Det er en enestående tur med stor afveksling i landskabet. Stendiger, blomster overalt, åbne sletter, skyggefylde dalsænkninger og Verkeån, som det meste af tiden er vores hyggelige guide, og trofaste følge på den lange tur.

Verkaåen

Verkeån er imponerende! Den samlede faldhøjde ved Hallamölla er 23 meter, og er dermed Skånes højeste vandfald. Man kan møde rådyr, vildsvin og elg.

– Jeg så ingen af delene, men hørte en masse fugle! Årsagen er nok at finde i vores stramme tidsplan, og det faktum at vi måtte sætte yderligere speed på den sidste del af vandreturen for at nå hjem.

Hallamölla

 

Verkaåns Naturreservat

Verkaåns Naturreservat

Verkaåns Naturreservat

Verkaåns Naturreservat

Billederne yder ikke turen retfærdighed, men I kan alligevel danne jer et indtryk.

Jeg trådte ind ad min dør lidt før midnat! Jeg vil tro, turen blev på 25 – 30 km alt i alt. Den sidste del blev afsluttet i Østersøens sanddyner, det var lidt anstrengende, men det hele værd!

Vil I tage den lidt med ro, kan I overnatte på Skepparpsgården, som I kommer forbi lige før I når ud til Østersøen.

3 thoughts on “Great hiking on Österlenleden towards the Baltic Sea

 1. Hej Hanna. That is a very picturesque place – the wildflowers are magnificent. I can see that Sweden is another place I must put on my list to visit.
  Cheers, Alen

  • Hi Alen. Thanks for your comment. I have noticed that you are getting a very long list of countries you will visit: -) There is however one particular place I would recommend: Møre og Romsdal in Norway. Here you will find glaciers, lush valleys and plenty of Munro’s to climb.
   Luster, Sunnmøre and Trollheimen in Møre og Romsdal are landscapes of great beauty. If I had your physique and experience (I’m not flattering, I’m only envy) then my next holiday was already planned.
   Cheers, Hanna
   PS Hope you are pleased with your new camera!

Comments are closed.