Smeden og Fanden

Et julebesøg på  frilandsmuseet endte med et studie af smeden og fanden. Det var smeden, der inspirerede mig, fanden har jeg heldigvis ikke mødt.

Det var meget koldt, men alligevel var folk mødt op til en traditionsrig dag med smuk julepynt på de mange gårde.

Barne- og klapvogne stod parkeret uden foran hovedgården fra Fjellerup på Djursland. Op til højtiderne er der altid mange aktiviteter på gården.

I vaskerummet  forklarede en mor sin måbende halvvoksne datter at svanen var ved at blive plukket. Jeg er ikke biolog, men jeg er ret overbevist om, at det var en gås. Det fik mig til at tænke på et andet møde jeg havde med en kvinde i Jægersborg Dyrehave.

Hun var omgivet af børn, og fortalte ivrigt om de elge, de havde set. Jeg tror ikke, jeg har taget fejl af elge og kronhjorte. Til gengæld er der mange andre områder, hvor barmhjertige sjæle har ledt mig ud af min vildfarelse på en skånsom måde.

Men tilbage til smeden og fanden. Vi gik ind i Smedeværkstedet fra Rynkeby. Smeden var travlt optaget af at fortælle historier. De besøgende gæster, og især børnene lyttede med store øjne, mens luer i essen lyste op i det halvmørke rum.

DSC05351

DSC05346

Jeg gik rundt og kikkede i værkstedet, mens smeden underholdt. En ledig skruestik havde en grangren fastspændt i anledning af julemåneden. En anden vigtig juletradition.

Smeden fortalte om gamle dage. Høj som lav kom med arbejde til smeden og snakken gik mellem folk. De uheldige skulle have trukket tænder ud. Syge skulle årelades. Smeden havde også ry for at forstå sig på hestes sygdomme. Der var mystik og overtro omkring smeden.

Hvordan var det muligt at hærde stålet? Det var en velbevogtet hemmelighed, en hemmelighed der gik i arv fra far til søn.

Jeg citerer her fra smeden og Danmarks ældste Smedelaug, Odense Smedelaug, stiftet i 1446:

I Jyske Lov står: Hvad der bliver sagt i en smedje eller barbersalon, for det kan man ej retsforfølges.

Jeg har forsøgt at finde citatet i én af de 3 lovbøger i Jyske Lov fra 1241, men uden held. Måske er der andre, som kan hjælpe?

DSC05357

Nogle smede har stadigvæk bevaret traditioner, der skulle beskytte mod fanden. Hammeren måtte ikke efterlades på ambolten, når smeden havde fri. Ellers ville fanden komme og smede om natten.

DSC05345

Esseværktøjet ligger overkors, så fanden ikke kan komme op af essen.

Smeden gjorde dagen til noget særligt med hans historier. Tak til ham!

220px-Smeden     220px-Her_er_Himmerig     220px-Smeden_&_St._Peter

Jeg fandt yderligere en herlig historie, da jeg kom hjem, som jeg har linket til: Smeden som de ikke turde slippe ind i Helvede.

___________________________________

Frilandsmuseet har juleåbent i weekenden den 6. og 7. december. Næste gang er Skærtorsdag 2015.

18 Comments on “Smeden og Fanden

 1. Pingback: Smeden og Fanden | Ta hendene til din kjære – se på dem og hold dem hardt Disse hendene skal du følge, leie og lede. Du skal få føle på varmen fra dem og kjenne en inderlig glede. De skal stryke deg og de skal holde rundt deg – de er ikke skapt

 2. In another life far far away I had the privilege to watch and occasionally help blacksmiths as they went about the task of making by hand and fitting horse shoes. Sadly hand made shoes were gradually replaced with cheaper factory made ones. It is a rare art and one that should be preserved for future generations. Thanks for brining back memories of a another era.

  • It must have been an exciting time. It makes life worthwhile with such experiences. Maybe you got a glimpse of the secret of how steel is to be cured 🙂 Thank you for this comment.
   All the best,
   Hanna

 3. Interesantísimo documento sobre el antiguo oficio del herrero… Muchas gracias Hanna por todo lo que nos cuentas de ese mundo y de las tradiciones! Las fotos son muy hermosas!!!
  Un abraso enorme, querida Hanna.

  • Esa es la parte interesante de los blogs, además de los abrazos que me envíe querida Bárbara. Los descubrimientos emocionantes que hago cuando hablo con gente diferente, y analiza los temas en la WWW. Me gusta mucho ser curioso 🙂
   Encantador para conocer su opinión.
   Hanna
   PS Mantenga un ojo en Air France!

  • You are right, Alexander. Maybe it was the magically look and the important gear maintenance that gave the blacksmith a significant place in society. It’s great to experience the ancient craft still being kept up to date.
   All the best,
   Hanna

  • I like the way you put it, Isabel 😀 Thanks a lot and a great weekend to you 🙂

 4. Hi Hanna, love the way you treat the images like painting..it feels so surreal when seeing the pictures 🙂 Have a wonderful weekend!

  • Thank you Indah. The processing gives room to your imagination. I like that 🙂
   I wish you a lovely weekend too.

 5. Den dansk-norske (den gang var Norge og Danmark jo sammen) digter Johan Herman Wessel skrev i syttenhundredeogetellerandet et sjov-satirisk digt som kritik af retsvæsenet og manglende fornuft i samfundet. (tænk sig det var på tapetet allerede den gang) det hedder “Smeden og Bageren” – smeden var en slubbert (på jysk kaldet en skrubbert) mens bageren from som et lam – smeden skulle hænges, men da man kun havde den ene smed i byen så hængte man bageren for der var to bagere i byen – deraf udtrykket “At rette smed for bager” – nå det var et sidespring – der har vist altid været noget “skummelt” ved smedjer, måske omgangen med ilden er den direkte årsag til at den sorte smed var omgærdet med en form for ærbødighed… 🙂

  Interesant post – i øvrigt så havde mange håndværkere en masse ritualer i gamle dage som også smede havde – måske var overtro mere åbenlyst den gang end det er i dag – hvor folk tit skjuler det – møllere eksempelvis havde også mange “huskatgøre-ting” og “huskaldrigat-ting”… 🙂

  Ham smeden, han ser da alt for ren ud… 😀

  • Tak for dit bidrag, Drake 🙂 Jeg havde håbet på, du måske kunne kaste lys over Jyske Lov.
   Jeg er heller ikke klar over, om Jyske Lov kun består af 1. 2. og 3. bog.
   At ‘rette smed for bager’ er jeg også blevet opdateret på i denne sammenhæng 😀
   Mange gode hilsner til dig,
   Hanna