Eventyrets Fyrtårne

Polarforskerne Knud Rasmussen og Peter Freuchen, har I hørt om dem?

DSC02752

Bag byen ligger Knud Rasmussens hus på en 30 meter høj klint

Vi var på ferie på Falster, og jeg havde fundet ud af, at vi kunne komme med Postbåden ud i Nakskov Fjord. På vej ud i fjorden fortæller kaptajnen, at hvalkæberne vi kan se, står på Peter Freuchens ø, Enehøje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bag byen ligger Knud Rasmussens hus på en 30 meter høj klint

Vejret var smukt, og Smålandshavet er noget helt specielt. Vi var få passagerer ombord, og der faldt mange oplysninger af undervejs. Det blev jeg bare endnu mere nysgerrig af. Knud Rasmussens hus i Hundested kendte jeg i forevejen!

De blev født i hver sin ende af det danske rige, Knud i Jacobshavn i Grønland og Peter i Nykøbing på Falster. Knud lyttede med stor interesse til alle fangerhistorierne, og lærte tidligt at håndtere en hundeslæde. Den første øvelse var med hans legekammerater i selen! Det var den spæde start, der senere blev meget beskrivende for hans menneskekundskab, hans logistiske evner, og et talent for at opretholde freden på de udmarvende ekspeditioner, hvor alfahannerne afprøvede toppen i hierarkiet.

Efter en studentereksamen på dansk grund i 1900, fik Knud Rasmussen ansættelse som journalist på Kristeligt Dagblad, hvor han skulle dække en Islandsekspedition. Her mødte han forfatteren og polarforskeren Mylius-Erichsen, som delte Knuds interesse for Grønland. De gennemførte Den Litterære Grønlandsekspedition i 1902-04, der blev starten på Knuds mange ekspeditioner.

Peter Freuchen lærte at sejle sin lille båd i Nakskov Fjord som 8 årig. Skolen interesserede ham ikke meget, men han lyttede begærligt til historierne fra sømændene på havnen. Som 20 årig tog han med på Danmarks Ekspeditionen fra 1906 til 1908. Det blev hans første møde med arktiske forhold, noget der skulle påvirke ham i resten af hans liv.

Peter havde ikke ry for at være en særlig prak-tisk rejsende, og eskimoerne lo ofte ad ham, men han havde et fantastisk humør og forstod altid at holde humøret oppe hos sine medrejsende.

“En frodig natur var Peter Freuchen, med en varm følelse over for dem i samfundet der led uret. I Grønland var han i mange år ildeset af myndighederne på grund af den skarpe og ofte berettigede kritik han kom med. Men grønlænderne holdt af “Petersuaq”; der var altid fest i gaden når han kom på besøg. Han vil blive savnet, både i Danmark og Amerika og ikke mindst i Grønland.” af Therkel Mathiasen, fra Tidsskriftet Grønland

For et par dage siden var jeg på besøg i Hundested ved Knuds hus. Jeg stod på trappen og kiggede ud over havet. Den samme udsigt der inspirerede Knud, når han nedskrev sine beretninger, og planlagde de næste eventyr.

Fra sit hus kunne han se Spodsbjerg Fyrtårn, der står som et pejlemærke for hans store eventyr ofte sammen med hans livsven, Peter Freuchen.

DSC02786

Bag byen ligger Knud Rasmussens hus på en 30 meter høj klint

Litteraturredaktør Jes Stein Pedersen, Politiken, skriver meget underholdende om Peter Freuchens mange fantastiske bedrifter: Polarhistoriens Største Hippie passede på Knud Rasmussen

Endvidere er der udgivet en ny bog om Knud: Manden bag helten, af Niels Barfoed.