Vandretur på Kullen

Højt oppe på en klippe ved indsejlingen til Øresund står Skandinaviens mest lys stærke fyr. Det er Sveriges højest beliggende fyrtårn med en lyskegle 78,5 meter over havets overflade. Det er Kullens fyr.

img_5605

Den 31 januar 1971 grundstødte Oslo Færgen, Prinsesse Margrethe på Kullen. Styrmanden var temmelig beruset, og udkigsmanden var faldet i søvn. Færgen havde 453 passagerer med ombord, men ingen kom til skade. Årsagen var sikkert, at folk stadigvæk lå i deres køjer. Apropos, skibsulykker, så eksisterer der en meget vigtig regel:

One hand on the boat and one hand for yourself !  Always hold on!

Denne regel kan sagtens overføres, når man færdes på de blankslidte klipper, så vær forsigtig. Det kan virke meget idyllisk, men mange tragiske ulykker er hændt på Kullen!

Kullen

Hvis I har læst mellem linierne i mine sidste indlæg om Norge, så er sagen klar, jeg har fjeldlængsel. Sverige er tættest på, og Kullen er oplagt. Der er mange forskellige mulig-heder for vandreture af varierende længde. Hvis I tager bussen fra Helsingborg, kan I køre helt frem til Mølle, og vandre mod fyret ad rød afmærket rute.

I kan også stå af bussen overfor campingpladsen, herefter kan I gå op til Håkull, som er Kullens højeste punkt beliggende 187 meter over havet. Fortæl chaufføren I vil op på Håkull, så peger han vejen ud for jer. Det er en brat opstigning, men udsigten er helt forrygende. Fra Håkull kan I se Hallands Väderö ude i horisonten.

Kullen eller Kullaberg er et flot klippelandskab med meget stor variation i stier, vegetation, grotter og udsigter.

Kullen

Naturen er meget afvekslende. Jeg går mellem gamle bøgetræer, over smukke fjeld-områder, hvor blåklokker og orkideer praler af deres farver i græsserne. Jeg går mellem krogede fyrretræer formet af vestenvinden, og igennem birkeskov og mose. Det er enestående.

Kullen

Kullen

Kullen

Ransvik, Kullen

Om sommeren er der flere muligheder for at købe forfriskninger. Blandt andet ude ved fyret og på Ellens Cafe i Ransvik, som I kan se på ovenstående billede. Det er en god ide at medbringe kort over Kullen, vand og lidt proviant.

Kullen er charmerende på alle årstider. Jeg elsker Kullaberg i september med frisk vind og klar blå himmel.

Kullaberg

img_56191

Kullens første fyr blev bygget i 1561, på opfordring af den danske Kong Frederik II

13 thoughts on “Vandretur på Kullen

 1. Hallo Hanna.
  U toont prachtige foto’s van de natuur met u op WP.
  Ik graag heel veel.
  Ik kom terug.
  Nu, ik volg je blog.
  Bedankt dat ik mocht worden uw gasten.
  Heb een leuke vrijdag.
  Andrea stuurt warme groeten aan vrienden

   • Hi Hanna,.
    I’m from Oberhausen, close to Duisburg or food if you know?
    so the corner of Cologne, today it is so tropical I think.
    Have a nice afternoon and thank you for your visit with me.
    Kindest regards Andrea

   • Hi Andrea. Oberhausen – It was the Sea Life Centre in Oberhausen who raised Paul the Octopus who predict the results of Germany’s football matches. Great story!
    All the best,
    Hanna

 2. Pragtfulde billeder fra et skønt område – ja den historie med færgen var en værre een, husker billederne fra aviserne – det var noget der fangede en nysgerrig drengs opmærksomhed – måske har styrmanden set det skrape lys fra fyrtårnet dobbelt og troet han kunne sejle mellem – godt at historien ikke blev mere grum end den gjorde… 🙂

  • Hello Cocomino. It is always a great experience to visit Kullaberg in Sweden. It is not that far from Copenhagen in Denmark.
   I have walked there in all seasons and the rocks, the sea and the vegetation creates great unique experiences every time.
   Great to hear from you.
   All the best,
   Hanna

 3. Hej Hanna. Kullen ser ud som et spændende sted at gå rundt. Jeg har kigget på Google. Foragre er altid interessante steder at besøge. Er det altid så solrigt i Skandinavien? Jeg har i mange år været interesseret i fyrtårne. De har alle historier. Kullen’s historie er lang, den ene er bygget i 1561. Det er langt ældre end de fleste britiske fyrtårne. Du har givet mig en idé at skrive noget.
  Cheers, Alen

  • Hej Alen. Det er godt, vi kan inspirere hinanden. Du har ret, fyrtårne er noget særligt. Jeg kommer til at tænke på storme, frådende søer og nødstedte søfolk. Fyrtårne sætter gang i min fantasi, fordi de er specielle bygningsværker, og har en ensom beliggenhed. Jeg glæder mig til at læse dit indlæg. Mange hilsner Hanna
   PS Det tordner og regner i skrivende stund!

Comments are closed.