Vandring i Tisvilde Hegn

Skove, der ligger langs kyststrækninger, rummer som regel mange gode turmuligheder, Tisvilde Hegn er én af dem. Jeg vil vise jer en tur fra i søndags. Vandreturen ligger tæt på skovens afmærkede gule rute. Fra Tisvildeleje Station går I tilbage ad bygaden. Ved Skovporten drejer I ind, og fortsætter lige ud til Gammel Brændeplads –

Ved Skovporten

Her drejer I til venstre på den gule rute, og fortsætter forbi Horsekær. Herefter følges ruten rundt i skoven:

Turen går forbi Frederikshøj, som er et gammelt rettersted, og kort efter støder man på den tilsandede landsby Torup, der blev forladt under sandflugten. Den sidste beboer i landsbyen, Niels Jensen forlod Torup i 1790.

Mod den tilsandede landsby Torup

Her i lysningen lå Torup med sine 16 gårde. Da sandet tog til, fjernede det levegrundlaget for landsbyens befolkning

Efter en lille vandring kommer I til Enebærdalen og Bangshøj, et enestående smukt område.

Enebærdalen

Enebærdalen

Forude skimtes Kattegat og Harehøje –

Kig fra Harehøje

Harehøje

Ved Troldeskoven fortsættes mod Brantebjerg. Her går turen højt oppe i landskabet, og I kan se mod Liseleje – Herefter rusler man videre mod Tisvildeleje og stranden. Mulighederne er åbne for en dukkert fra den dejlige strand, eller man kan forsyne sig ved Strandkiosken inden turen går gennem bygaden på vej til stationen. God tur!

10 thoughts on “Vandring i Tisvilde Hegn

  1. Hej Hanna. Det er meget interessant, og landskabet er meget smukt. Det er så tragisk, at de stakkels mennesker blev fordrevet fra deres hjem af drifting sand. Folk i disse dage har måttet gennemleve mange frygtelige ting.
    Alen

    • Hej Alen

      Ja, der var også mange skæbner dengang:-) De efterfølgende hændelser har nok heller ikke været kedelige!

      Torup landsbyen var allerede gået tabt, men de omkringliggende landsbyer, Tibirke og Tisvilde var truede. Myndighederne allierede sig derfor med en tysker, Johan Ulrich Røhl, som skulle lede arbejdet. Nu skulle sandflugten stoppes.

      Hestevogne og 100 soldater blev sendt til området. Desværre var det ikke nok med soldaterne, bønderne i området skulle på hoveriarbejde.
      Flere år senere blev Røhl sat fra bestillingen på grund af hans hårdhændede behandling af folkene. Så har det været rigtigt slemt, når man tænker på vilkårene dengang.

      Et lille kuriosum:

      Omkring de 3000 – 3800 år gamle gravhøje Harehøje, hørte jeg et sagn, sidst jeg var i Tisvilde Hegn. Omkring Harehøje for folk vild i gamle dage, det var naturligvis elverfolk, som var på spil.
      Sjovt nok er det altid her, jeg må ha’ kortet frem en ekstra gang.

      PS Jeg skal nok vinke, når du kommer sejlende i dit haveskur. – Er opdateret med hensyn til vejrudsigten!

      Mange hilsner Hanna

    • Hej Bente.
      Jeg elsker dette sted. Det har givet mig så mange gode oplevelser. Stranden og skoven er i særklasse.
      Mange hilsner
      Hanna

  2. Der ser dejligt ud – du har et godt øje for naturglæder. Måske du skulle kigge forbi Skivholme en gang – gå en lille tur ned i engen og se på orkideer i maj, en tur op på Borum Eshøj og nyde den storslåede udsigt og så en lidt større i Skivholme Præsteskov med de ældgamle træer- før du tager den store tur over i Frijsenborg skovene. Der er fyldt med skønne pletter!
    vh/Karen

    • Mange tak, Karen. Det er altid en god idé at lytte til de lokale råd, og jeg vil tænke på dine anbefalinger, når jeg kommer til din egn.
      Det er en del af naturens kronjuveler, der ligger gemt, hvor du bor, så meget ved jeg om området, og det er nok til at vække nysgerrigheden og planlægningen 😛
      Mange gode sommerhilsner til dig,
      Hanna

    • Mange tak for dit tip! Det er virkelig en heftig historie. Næste gang jeg er på de kanter, vil jeg besøge Ulkerup Skovlandsby.
      De bedste hilsner,
      Hanna

Comments are closed.