Easter, Peter Willemoes and Royal Air Force

Fuglene synger deres forårssang. Musvitten pumper sin cykel 🙂
Det bliver ikke vinter alligevel, tænkte jeg, og så kom snebygerne i dag, og alt var pludselig hvidt.
I næste uge lover meteorologerne koldere vejr. Så er det frem med snesko og kælk.

Meeen! Om to en halv måned er det påske, og det var en påske, jeg tog disse billeder på Sjællands Odde.
Sejrøbugtens strande kan være utrolig smukke, hvis vejret er nogenlunde stabilt. Forårsmånederne giver ny energi. Havet er friskt, og himlen klar.
Jeg elsker havet på alle årstider, men foråret er noget særligt.

Vi besøgte Odden Kirke den påske. Her ligger tre engelske piloter fra Royal Air Force begravet. De styrtede ned over Sejerøbugten i 1944, og der blev ringet med klokkerne trods tyskernes protester. De engelske piloter blev hædret af hele lokalbefolkningen, og præsten måtte forklæde sig som graver, fordi han ikke måtte foretage jordpåkastelsen for besættelsesmagten.

I det 18. århundrede var Danmark ikke så gode venner med englænderne. På de faldnes fællesgrav på Odden Kirkegård er rejst et monument over Peter Willemoes, Dahlerup og Soland samt mange af deres mænd. De faldt i Slaget ved Sjællands Odde i 1808 mod englænderne.

“Prinds Christian Frederik – Danmarks eneste linieskib efter tabet af flåden i 1807 – var på vej fra Helsingør til Storebælt for at dække overførslen af franske og spanske tropper til Sjælland.

 Prinds Christian Frederik blev undervejs forfulgt af tre britiske linieskibe og to fregatter.

I Samsø Bælt blev Prinds Christian Frederik klar over, at man ikke kunne undvige de engelske skibe. Det blev besluttet at tage kampen op i et forsøg på at komme tilbage til Sundet ved at udnytte det gode lokalkendskab og i ly af nattemørket.
Kampen begyndte efter solnedgang. Tre timer senere tog det sønderskudte danske linieskib grunden ved Sjællands Odde og Prinds Christian Frederik strøg flaget.

Prinds Christian Frederik havde næsten 200 sårede og døde – blandt de sidste Peter Willemoes (Helten fra Slaget på Rheden i 1801).

Dagen højtideligholdes hvert år ved en mindegudstjeneste i Odden Kirke og kransenedlæggelse ved krigergraven og mindesmærket for Peter Willemoes.”  Forsvaret.dk

5 thoughts on “Easter, Peter Willemoes and Royal Air Force

 1. Flotte billeder som vanligt – et specielt område, ikke kun fordi den danske flåde for år tilbage brugte det til en enkelt “prøveskydning” – havde en meget god bekendt der var født i det området der kaldes “ude på lyngen” i 1920erne (der er nu plantage med små sommerhuse) vest for Højby – han fortalte om hvordan disse små “bopladser” blev brugt til at dyrke ngrønsager mens de så supplerede med fiskeri fra Odden Havn – han startede med at fiske som 8 årig (da gik man kun i skole om vinteren – han blev ved fiskeriet og bosatte sig på Samsø under krigen – den røde kirke er meget karakteristisk og meget synlig i området – indeholder også mange skæbner som mistede livet på havet også ud over krigstid.

  • Tak Drake. Odsherred har mange dejlige steder, og nogle minder mig lidt om det dejlige Samsø. Odden Havn er et kapitel helt for sig selv. Deres fiskehus er én af de største ‘turistattraktioner’ i påsken. Folk står i kø langt ud af forretningen, og personalet står i række langs hele disken for at betjene de fiskeglade kunder 🙂
   Det er jo ikke kun ferieglade mennesker, men også mange forskellige skæbner, hvoraf mange har en stor tilknytning til havet, som du meget rigtig beskriver. Jeg har aldrig kendt ‘indfødte’ fra Odsherred, mærkeligt når jeg tænker over det.
   Tak for din historie!!!

 2. Hi Hanna. There is some interesting history there. I can’t believe we British were as nasty as that. We were usually very nice people when we visited neighbouring countries with our navy ships.
  I love that picture of the piano. It’s brilliant.
  Cheers, Alen

  • Denmark was just a tiny piece of a major political game and it seems we were not playing by the rules. Things are not quite so simple always as black and white .
   The piano gave me many associations left on that bright green field 🙂 Thanks a lot, Alen.
   Cheers,
   Hanna

Comments are closed.