Beowulf and Heorot Hall

Der er oplevelser i mit liv, der har etableret sig i mit indre som Oscar vindende film. Oscars for bedste scenarier og bedste plots.

Der er fortællingen om  Bjowulf, der hører om venner i nød i Danmark. Han kommer til hjælp og nedkæmper uhyrer, trolde og drager.
Der er historier om mosehuller, der er så uhyggelige, at hjortevildt lader sig bide ihjel af hunde, frem for at tage flugten ud i mosen.
Der er også en historie om en mægtig festhal i Gammel Lejre, hvor Kong Roar gavmildt deler hans ejendele mellem de mænd, der står ham bi, mens de citerer kvad og lader sig beværte af kvinderne.

Nogle af de bedste scenarier er fra fjordlandet. Landskaber, med bølgende kornmarker, hvor smalle idylliske veje snor sig mellem gravhøje og små landsbykirker. Blinkende fjorde og søer, næs og vige, brinker og smukke skove. Lyder det som et eventyr? Det er det næsten også, for når jeg vandrer der en smuk sommerdag, så bliver eventyret til virkelighed.

Offermosen, Sacrificial bog

Offermosen, Sacrificial bog

Sagnlandet Lejre

Sagnlandet Lejre

Sagnlandet Lejre

Sagnlandet Lejre

Gl. Lejre

Gl. Lejre

Skibssætning Gl. Lejre

Skibssætning Gl. Lejre

Sagnlandet Lejre

Sagnlandet Lejre

Sagnlandet Lejre

Sagnlandet Lejre

Mine trofaste læsere kender til min trang til at finde vandreture man ikke vil hjem fra. I dette indlæg er det den omvendte verden. Jeg har nemlig gået og cyklet på utallige stier i fjordlandet. Nu er jeg faldet over en oplysning på nettet, som mange af jer sikkert allerede er bekendt med. De nye oplysninger tilføjer en ny dimension til det landskab jeg kender så godt.

Gravhøj

Gravhøj

Ejby Ådal

Ejby Ådal

Vellerup Vig, tidligere vikingehavn

Vellerup Vig, tidligere vikingehavn

Ejby Ådal

Ejby Ådal

Havhingsten på bedding

Havhingsten på bedding

Det var under en krydssøgning af danske vikinger og Island, at jeg stødte på Bjowulfkvadet.

Historien om Bjowulf er et enestående plot skrevet af engelske munke i det 8. århundrede. Et heltekvad. Kvadet indledes med en lovprisning af danske konger og Kong Skjold og hans slægt.

Det er helten Bjowulf, som fortæller om Kong Skjold, at han som lille barn kom til det kongeløse Danmark, sejlende alene på et skib.

Grundtvig har skrevet dette digt om Kong Skjold:

Der kom en Snekke for fulde Sejl,
med Løvehoved og Hjertespejl,
med Guld og Vaaben og Stads om Bord,
men ikke en Sjæl ved mast eller Ror.

Danerne så et skib styre ind mod kysten; det havde ingen årer ude, og der var ingen styrmand at se om bord. Da det gled ind og lagde sig i havstokken, fandt de en lille dreng liggende alene på dækket; hans hoved hvilede på et neg, og rundt om ham var der opstablet våben. Danerne bar ham i land og førte ham op på tinge; der satte de ham på den hellige sten og udråbte ham til konge.¹

Bjowulf hørte til Göternes folk i Sverige,  men han havde også nære forbindelser til danerkongens hof, hvor han som barn havde opholdt sig i en periode. Da han erfarede, at den aldrende kong Hrodgar (Roar) var i dyb nød, samlede han en halv snes af de bedste krigere og kom Roar til undsætning.

Nu bliver det spændende: Arkæologer afdækkede stolpehullerne efter en mægtig festhal fra 500 årene i Gammel Lejre. Hallen er fra samme periode som sagnet om kongslægten Skoldungerne med Roar, Helge og Rolf Krake og dennes vidt berømte ‘Hjorthal’ eller kendt i England som Heorot.

I kan læse meget mere om det vigtige fund i Gl. Lejre i noterne.

—————————————————————

The secrets of Beowulf

Tolkien fans kan glaede sig til ny bog om Bjovulf 

¹ Lejre historiske forening

15 thoughts on “Beowulf and Heorot Hall

 1. Old stories, legends, and poems educated us and give us a lot of interesting information about country and people where we live. Really old stuff mostly sounds like a fairy tales but there is a lot of truth in it. Your pictures are excellent as usual, Hanna.

  • Lovely to hear from you, Alexander 🙂 It is very interesting to dive into history indeed. I think those words would have pleased my old history teacher from my childhood. If I could manipulate him to talk about his hobby, gliding, then my day was saved. It was probably because his enthusiasm suddenly shone through ❤
   I think you are right when you say that there is always a grain of truth in legends and myths. There is a saying: where there's smoke, there's a fire.
   Wish you a nice weekend,
   Hanna

 2. Jeg elsker at komme til Island ud over de stovte mennesker deroppe så rummer deres natur spor af så mange historiske relationer til både Norge og Danmark – meget fascinerende visuelle fortællinger man får kastet i hovedet… 🙂

  • Det må være et fantastisk sted at besøge. Når jeg skriver med dig, Drake, får jeg oplevelsen af, aldrig at have forladt Danmark 🙂
   Jeg har undersøgt, hvilke muligheder der er der oppe, hvis man skal vandre. Jeg ved, de er utallige. Men sidst jeg kiggede, kunne man stå på bussen i Reykjavik og køre hele øen rundt. Det ville være en fantastisk oplevelse. Jeg ville naturligvis stå af undervejs 😀
   Islands historie er virkelig et kapitel for sig selv. Det kunne blive et smukt indlæg.
   Mange gode hilsner til dig,
   Hanna

   • ‘hehehe’ – i mange år har jeg måske haft maksimum 30 overnatninger i Danmark om året stort set alle på Samsø – så dine danske billeder minder mig om hvad jeg har valgt at fravælge – det er absolut ikke pga naturen at det er sket – kan stadig savne Roskilde Fjord, slambert-stien ved Dollerup Bakker, Dybbøl området, Rold Skov, Mols Bjerge, den jyske hede inklusiv drømmen om Jens Langkniv og mange mange andre steder…. 🙂

    Islændinge står for mig lidt som Nordens jyder (de danske jyder er måske lidt bedre til økonomi) – de er ofte stovte personer og nøjagtig lige så stædige eller la’ os sige vedholdende som rigtige jyder… 😀

   • Meget kan man sige, men du har da ikke glemt de gode steder i Danmark eller historien. Et valg indebærer samtidig et fravalg.
    Islændinge og økonomi – Hmmm! 🙂
    Jeg har kendt et par islændinge. De udmærker sig ved at være…stovte? Ja, jeg tror, du har ret 🙂

 3. Hanna, you have reached into a treasure-hoard and withdrawn a golden sword. Beowulf burns as brightly today as it did 1,600 years ago when the Anglo Saxons bore it across the whale-road and settled in the land that has become England. It always fascinates me to think that our respective languages, English and Danish, were more or less one and the same in the days of Hrothgar.
  I have been familiar with the poem since the age of eleven. I have read several versions of the full poem over the years, and have recently read Seamus Heaney’s (god bless him) translation. Thank you for that and your wonderful words and pictures. They have brightened a dark winter’s night.
  Gaéð á wyrd swá hío scel
  Alen

  • I’m glad that I’ve cherished you up, Alen. I think I did a lot of dreaming in school. I’m often surprised when I learn what others can remember from their school days.
   The good thing to learn when you are grown up is to mobilize sources and make the trips you want to explore into detail. In this way, the story develops. I am very happy for your comment, but I need help to translate the last: Gaéð á Wyrd SWA Hio Scel
   Hanna

 4. Beowulfdikten är mycket berömd och jag vet att den är filmatiserad, men har inte sett den. Vi läser om den i litteraturhistorian. Fantastiska bilder!

  • Tak Leya. Jeg har læst mange ting, men mangler stadigvæk en del 🙂
   Nu ved jeg at Bjowulf kvadet er et enestående national klenodie på British Library. Det jeg finder interessant er, at sagnene og den nye arkæologiske udgravning er samtidige. Tænk hvis sagnet er delvist sandt ❤ 🙂
   Mange gode hilsner til dig,
   Hanna

Comments are closed.