Vejene omkring Prinsessestien, Pisa og Karen Blixen

DSC05791Jeg fik tilbudt job på Gibraltar i turistbrancen, og sagde mit arbejde op i Danmark efter mange overvejelser. Blandt afskedsgaverne var en bog af Karen Blixen, Seven Gothic Tales. Det var en velkommen gave, men uvist af hvilken grund fik jeg aldrig læst den færdig trods flere forsøg. Nu er den læst. For jeg kom forbi på Prinsessestien i Kongens Lyngby, og bag mig hørte jeg en kvinde jamre: Åhh! Den er knækket. Det var det 800 år gamle egetræ, der havde lidt overlast i én af forårets storme. Et meget stort grenkløv var brækket af, og lå ved siden af træet. Forårets fine grønne blade på grenkløvet var visnet, som et symbol på forgængelighed. Jeg har mange gange gået og cyklet forbi det gamle træ. Tænk engang, 800 fødselsdage. Nu måtte jeg igen opfriske historien ved hjælp at en lille tavle ved træet. Klopstocks Eg, står der på tavlen. Klopstock, var han en tysk forstmand? Nej! Klopstock fik stor betydning for den danske naturlyrik, han blev inviteret til Danmark af Frederik den Femte, og han blev Johannes Ewalds opmuntrer og beskytter. Ewald, som har skrevet teksten til den royale nationalmelodi, Kong Christian stod ved højen mast. DSC06055Ewald knækkede også, men det var på grund af sit voldsomme bohemeliv. Hans mor fik gelejdet ham op på Rungstedlund hos fiskemester Oluf Jacobsen, hvor han kom i pleje på kroen. Rungstedlund havde en stor smuk have langs Strandvejen. Oppe på en bakke i haven med en smuk udsigt yndede Ewald at sidde, og derfor har højen fået navnet, Ewalds Høj. Nu var det min tur til at opleve Rungstedlund. Jeg cyklede op til Vedbæk ad Grisestien, den tidligere jernbane mellem Nærum og Vedbæk, og snart var jeg i Rungsted. DSC06212 DSC05993 Parken er noget helt særligt. Der er skabt mange rum i parken med deres helt egen betydning. Karen Blixen ligger begravet i skyggen af et stort gammelt bøgetræ. Bagved gravstedet ligger Ewalds Høj. DSC06245 Parken er spækket med fuglekasser. Der er indgået et godt samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening DSC08653 DSC06263 Det var en interessant oplevelse at besøge museet. Det, der fascinerede mig mest var kaminstuen. Her oplæste Karen Blixen eventyr og havde litterære møder med Det Danske Akademi. DSC06246 Her i stuen opfordrede Karen Blixen lytterne til at sende en krone hver til oprettelsen af Rungstedlundfonden, så Rungstedlund kunne bestå efter hendes død. Herved kunne parken bevares tilgængelig for offentligheden. DSC06081 Vejene omkring Pisa, handler om at finde en retning i tilværelsen, at finde vej gennem livet. Karen Blixen hævdede at vi alle har fået tildelt en rolle i livet, det gælder om at finde sin, og spille den. Hun forstod om nogen at iscenesætte og spille sin egen rolle. Hun var eventyrer, storyteller og forfatter. Klopstock, var han en tysk forstmand? Det spørgsmål ledte mig ad en gammel jernbanevej til Rungstedlund, til Karen Blixen og endelig frem til slutningen på én af de Syv Fantastiske Fortællinger; Vejene omkring Pisa.

_____________________________

Det er markante personligheder, jeg kommenterer på i mit indlæg, derfor har jeg oprettet links, hvis I skulle få tid og lyst til at læse mere.

Friedrich Gottlieb Klopstock

Johannes Ewald

Karen Blixen

Karen Blixen Museet

Karen Blixens forfatterskab

Nærum – Vedbæk stien

12 thoughts on “Vejene omkring Prinsessestien, Pisa og Karen Blixen

 1. Du fortælle en god historie, Hanna. Og jeg kan lide denne linje ‘ veje, om at finde en retning i livet, at finde deres vej gennem livet ”
  Cheers, Alen

  • Tak for det, Alen. Historien var spændende at skrive, først og fremmest fordi den førte mig op til Rungstedlund, hvor der hviler en ophøjet ro, til trods for de mange besøgende.
   Jeg besøgte Rungstedlund flere gange. Om aftenen var der masser af fuglekvidder og et fantastisk lys. I morgenlyset så jeg ravnen oppe fra Uglebænken, ja! Bænkene har navne 😛
   Mange gode hilsner til dig,
   Hanna

 2. Hvilke flotte inspirerende billeder – et sted med masser af “aroma” altså atmosfære med fingeraftryk af en række, som du så rigtigt skriver, markante personligheder… 🙂

 3. Så mange fine turer du viser oss, Hanna. Skulle gjerne vært på flere, blant annet denn, så slipper jeg dra helt til Afrika.. men skulle gjerne gjort det også, selvsagt. 🙂

  • Tak skal du ha’ Bente.
   En tur til Karen Blixen’s Afrika kunne godt være rigtig interessant 🙂
   Mange hilsner til dig,
   Hanna

  • Muchas gracias por tu comentario, Barbara. Escribir sobre Karen Blixen fue un extraño viaje inesperado que me llevó por todas partes. Los acontecimientos del pasado aparecieron, añaden nuevos eventos. En conjunto, fue una gran experiencia emocional.
   Todo lo mejor,
   Hanna

Comments are closed.